Simptome și semne de prostatită

Simptomele și metodele de tratare a prostatitei ar trebui să fie cunoscute de fiecare bărbat, deoarece peste 80% din populația masculină se va confrunta cu o astfel de problemă pe parcursul vieții. Prostata este un element important al sistemului reproductiv uman. Ascunde un secret care asigură activitatea vitală și mobilitatea spermei. Cu bolile glandei, principalul lucru care suferă este activitatea sexuală la un bărbat. Există, de asemenea, probleme în sistemul urinar, deoarece uretra trece prin grosimea prostatei. Tratamentul prostatitei se bazează pe utilizarea agenților antibacterieni și a cursurilor de masaj. În cazurile severe, se recurge la intervenția chirurgicală.

Dacă boala nu este vindecată în timp util, vor apărea complicații grave - infertilitate, cancer de prostată.

Cele mai vechi semne de prostatită la bărbați sunt dificultăți la urinare și urinare dureroasă. Acest lucru se datorează faptului că glanda inflamată crește semnificativ în dimensiune și comprimă tractul urinar care trece prin ea. În cazurile avansate, lumenul uretral este complet blocat și pacientul are nevoie de o intervenție chirurgicală urgentă.

Deoarece prostata este un organ al sistemului reproductiv masculin, funcția reproductivă suferă și calitatea erecției scade. Penisul nu este complet umplut cu sânge și, uneori, nu există deloc erecție, iar dorința de sex scade și ea - o scădere a libidoului. În plus, majoritatea bărbaților se plâng de apariția sau agravarea durerii în perineu în timpul excitării.

Problemele cu erecția și fluxul de urină sunt cele două simptome timpurii, dar apar alte semne pe măsură ce boala se dezvoltă:

 • Senzație de arsură în perineu;
 • Durere la defecare;
 • prezența în urină a firelor ușoare care plutesc la suprafață;
 • descărcare neobișnuită din canalul uretral.

Prostatita acută și cronică se distinge prin natura evoluției bolii. Manifestarea lor este ușor diferită: în forma acută, bunăstarea generală este perturbată, temperatura crește, iar tabloul clinic al inflamației cronice este similar cu simptomele adenomului de prostată.

Simptomele prostatitei la bărbați

Prostatita acută la bărbați

Boala începe în mod neașteptat, temperatura crește la 39 de grade, starea generală de sănătate este perturbată, omul aleargă constant la toaletă. Urina este excretată în porțiuni mici, întreaga dorință de a urina este însoțită de dureri severe în perineu, în uretra și în abdomenul inferior. În timpul bolii, disconfortul este resimțit în zona inghinală, uneori în rect.

Atracția sexuală dispare, erecția este slabă sau absentă. Mucusul vâscos este eliberat din deschiderea uretrală: transparent cu prostatită virală sau verzui, cu puroi - cu bacterii.

Inflamația acută este asociată cu apatie, oboseală rapidă și performanță scăzută a pacientului.

Prostatita cronică

Prostatita cronică se dezvoltă treptat. La început, simptomele sunt slabe, nu îl deranjează foarte mult pe bărbat, dar în timp cresc. În curând, un disconfort ușor se transformă într-o problemă gravă. Prin urmare, la primul semn, trebuie să contactați un urolog care vă va ajuta să scăpați de inflamație și să o conducă la o remisie pe termen lung.

Manifestări tipice ale inflamației cronice a prostatei:

 • dureri dureroase la nivelul abdomenului inferior, reflectate în testicule, intestine și perineu;
 • nevoia crescută de a goli vezica urinară, provocând durere și senzație de arsură;
 • Timpul intimității sexuale este scurtat. Acest lucru se datorează disconfortului persistent pe care îl simte omul;
 • pierderea sau scăderea completă a dorinței de activitate sexuală (libidoul);
 • Probleme cu ejacularea, descărcarea spermei este dureroasă, puterea și intervalul său scad;
 • Descărcarea din uretra care apare de obicei după sau în timpul utilizării toaletei.

Este mai probabil ca prostatita cronică să provoace complicații, deoarece este mai dificil de diagnosticat. Uneori boala nu se manifestă activ timp de câțiva ani și apoi în câteva zile duce la consecințe neplăcute. Medicii îi sfătuiesc pe bărbați să fie supuși în mod regulat la examinări preventive de către urologi, pentru a nu rata nici o inflamație ascunsă.

Examinarea și interogarea pacientului joacă un rol important în diagnosticul prostatitei. Reclamațiile tipice îl ghidează pe medic către diagnosticul corect, iar examinarea digitală prin anus și metodele de examinare suplimentare ajută la confirmarea acestui lucru.

Dacă prostata este inflamată, atunci în timpul palpării rectale pacientul se plânge de dureri severe și de prostatită cronică - senzații neplăcute, oarecum dureroase. Prin atingere, se constată că prostata este mărită și edematoasă.

Pentru a pune diagnosticul în cele din urmă, urologul prescrie examinări suplimentare:

 • analiza bacteriologică a urinei - urina colectată este semănată pe un mediu special, unde microbul care provoacă inflamația va crește în curând. Analiza este relevantă doar pentru natura bacteriologică a bolii. Există și alte metode de detectare a prostatitei virale;
 • Analiza secreției secretate de prostată;
 • Biopsia prostatei - prescrisă într-o situație în care există suspiciunea de transformare canceroasă a organului;
 • Urofluometrie.

Diagnosticul în timp util vă permite să prescrieți tratamentul corect și să evitați consecințele neplăcute.

Pentru a face tratamentul prostatitei cât mai eficient posibil și pentru a obține rapid rezultatul dorit, medicii aplică terapie complexă. Include exerciții fizice, masaj, utilizarea de medicamente și remedii populare. În cazurile severe, când tratamentul conservator nu duce la recuperare, este necesar să se recurgă la intervenția chirurgicală.

Procesul de recuperare va dura mult, dar dacă toate termenele sunt respectate, prognoza este pozitivă. Majoritatea bărbaților reușesc să uite de simptomele incomode ale inflamației pentru totdeauna.

Ce medicamente se utilizează pentru tratarea prostatitei?

Pastile pentru tratarea prostatitei

Pentru a combate inflamația prostatei, este de preferat să utilizați medicamente sub formă de supozitoare rectale. În acest fel, medicamentul ajunge exact la destinație fără a avea un efect toxic asupra altor organe.

De regulă, sunt prescrise trei grupuri de medicamente care luptă împotriva agentului cauzal al infecției, ameliorează inflamația și umflarea și, de asemenea, ameliorează durerea:

 • agenți antibacterieni (antibiotice);
 • blocante ale receptorilor alfa-adrenergici;
 • substanțe antiinflamatoare nesteroidiene.

Este important să nu vă auto-medicați, deoarece medicamentele trebuie administrate individual. Nu puteți amesteca diferite medicamente. Înainte de a introduce o lumânare, trebuie să vă asigurați că cea anterioară s-a dizolvat.

Cele mai eficiente remedii populare

Remediile populare au funcționat bine în tratarea prostatei. Una dintre cele mai eficiente tehnici este utilizarea semințelor de dovleac. Trebuie să mănânci în jur de 30-40 de bucăți de semințe neprăjite pe zi. Acest lucru va satisface nevoia corpului masculin de zinc și va susține funcția prostatei.

De asemenea, puteți amesteca 500 g semințe măcinate fără semințe cu un borcan cu miere. Rulează din amestec bile mici de mărimea unei nuci. Consumați o lingură de două ori pe zi chiar înainte de mese. Este important să nu înghițiți rapid mierea, ci să o dizolvați treptat ca o bomboană. Păstrați medicamentul în frigider pentru a evita deteriorarea. Înainte de utilizare, trebuie să îl suspendați pentru câteva ore, astfel încât bilele să nu se răcească prea mult.

Pe lângă dovleac, medicina tradițională recomandă utilizarea coajei de castan verde. Trebuie colectat de 1-2 ori pe zi, clătit bine, preparat și băut în loc de ceai. Deoarece ceaiul de castane crește pofta de mâncare, este recomandabil să îl beți chiar înainte de mese.

Exercitii fizice

În timpul inflamației, obstrucția apare în prostată, provocând umflături și dureri în organ. Exercițiile fizice ajută la distribuirea sângelui, strângerea glandei și accelerarea proceselor metabolice. Fizioterapia constă în exerciții statice și dinamice. De asemenea, puteți face exerciții speciale Kegel, în care mușchii din podeaua pelviană sunt contractați și relaxați.

Exercițiile statice ajută la menținerea tonusului adecvat al podelei și abdomenului pelvian, în timp ce exercițiile dinamice ameliorează congestia organelor pelvine.

Clasele Kegel sunt un tip de exercițiu dinamic. În timpul unei astfel de gimnastică, trebuie să contractați și să relaxați alternativ mușchii pelvieni, schimbând periodic intensitatea și durata tensiunii.

Masaj folosit pentru tratarea prostatitei

Pentru ameliorarea manifestărilor de prostatită, medicii prescriu masaj de prostată. Există două tehnici diferite - directă și indirectă. Masajul direct constă în împingerea glandei prin peretele rectal. Deoarece este necesar să pătrundeți în intestine prin anus, este mai bine să încredințați un astfel de masaj unui specialist și nu să vă auto-medicați.

Masajul conform celei de-a doua metode (indirect) poate fi făcut chiar de pacient. Pentru a face acest lucru, trebuie să vă întindeți, să vă relaxați și să apăsați ușor centrul perineului - între testicule și anus, crescând treptat intensitatea presiunii. Procedura nu trebuie să provoace senzații dureroase, altfel ar trebui să consultați un medic cât mai curând posibil.

Băi fierbinți

Băile fierbinți pentru prostatită sunt permise numai în perioada de remisie a bolii, în timpul unei exacerbări, puteți face doar băi a căror temperatură a apei nu depășește 35 de grade.

baie fierbinte pentru prostatită la bărbați

În timpul procedurii, abdomenul, perineul și zona anală sunt frecate ușor cu un prosop. Nu trebuie să stați în apă mai mult de 15 minute. Este important ca camera să fie suficient de caldă, deoarece hipotermia sau o schimbare bruscă a temperaturii nu vor face decât să agraveze starea pacientului.

Pentru cel mai bun efect, la băi se pot adăuga decocturi de ace de pin, scoarță de stejar sau mușețel.

Chirurgie pentru prostatită

Metodele chirurgicale de tratare a prostatitei sunt utilizate numai în cazuri extreme, când medicamentele nu au efect.

Există două tipuri de operații:

 • TUR - rezecția glandei prin uretra. Metoda este bună, deoarece nu se face incizie pentru a o efectua și toate manipulările se fac prin uretra. Chirurgii îndepărtează parțial sau total prostata, ceea ce ameliorează presiunea asupra uretrei și simptomele prostatitei.
 • Prostatectomia este o operație deschisă de îndepărtare a prostatei. Se efectuează atunci când rezecția transuretrală este imposibilă, are un timp de recuperare mai lung.

Care sunt posibilele complicații ale prostatitei?

Dacă ignorați simptomele prostatitei și nu combateți boala, atunci infecția se va răspândi în organele din apropiere și va duce la complicații:

 • Veziculita;
 • Uretrită;
 • apariția abceselor pe prostată sau organele din apropiere;
 • modificări sclerotice la nivelul prostatei.

Cel mai rău la care poate duce prostatita netratată este infertilitatea sau transformarea canceroasă a țesutului prostatic.

Prevenirea prostatitei

Pentru a evita o boală neplăcută, trebuie să monitorizați starea prostatei și să faceți periodic examinări preventive.

În plus, câteva reguli simple vor ajuta la reducerea riscului:

 • A face sport;
 • Evitarea unei poziții așezate lung;
 • golirea regulată a glandei - raport sexual complet sau masturbare;
 • Proces de întărire.

De asemenea, puteți face exerciții speciale care masează prostata indirect și faceți un duș de contrast care vizează perineul.