Adenom de prostată: principiile terapiei

Aproximativ 30 de milioane de bărbați din întreaga lume - fiecare treime din sexul puternic peste 50 și aproape 90% dintre bărbații peste 90 - suferă de adenom de prostată. Chiar și o ușoară creștere a volumului glandei poate fi însoțită de un tablou clinic elocvent care afectează calitatea vieții. În plus, există o părere printre oameni că o tumoare benignă este la doar o aruncătură de băț de cancer.

Simptomele prostatitei la un bărbat

Pentru a îmbunătăți prognosticul și a atenua afecțiunea, bărbații înghit comprimate în mână. Cu toate acestea, urologii avertizează: nu toate metodele de tratare a adenomului sunt eficiente. În plus, pacientul nu are întotdeauna nevoie de tratament.

De ce eu?

Până în prezent, cauzele fiabile ale hiperplaziei prostatice sunt necunoscute, totuși s-a stabilit o legătură între această boală și o serie de alte patologii și afecțiuni.

Bărbații cu o moștenire nefavorabilă (istoricul familial al bolii), precum și obezitatea, diabetul zaharat de tip 2 și disfuncția erectilă prezintă un risc crescut de a dezvolta adenom de prostată. Mai des, cei care duc un stil de viață sedentar se confruntă cu mărirea benignă a prostatei în comparație cu reprezentanții sportivi și activi ai sexului puternic.

Vârsta rămâne unul dintre principalii factori de risc pentru adenom. Boala îi depășește rar pe bărbații cu vârsta sub 40 de ani. „Selectivitatea" legată de vârstă a adenoamelor este asociată cu modificări fiziologice ale nivelurilor hormonilor după 50 de ani. În acest sens, mulți experți consideră că hiperplazia prostatică este o afecțiune normală la bătrânețe.

Este aproape cancer?

Există, de asemenea, vești bune pentru cei cu BPH. În cancerul de prostată, hiperplazia este asociată doar cu simptome generale și un nivel crescut de antigen specific prostatei (PSA).

Pentru a exclude bolile maligne, bărbații ar trebui să se prezinte la un medic dacă au probleme cu urinarea. Dacă natura benignă a măririi glandei este confirmată, este ușor să respirați: un adenom nu crește riscul de cancer și chiar mai mult nu „degenerează" în cancer.

Este necesar să se trateze?

Dacă simptomele adenomului sunt destul de ușoare și bărbații nu prezintă disconfort sever, terapia pentru boală se reduce la. . asteptarea. Cu toate acestea, sunt necesare unele modificări ale stilului de viață și anume:

 • urinarea regulată, chiar și fără impuls;
 • Respingerea picăturilor nazale vasoconstrictoare (xilometazolină etc. ) și a medicamentelor antialergice, în special antihistaminice de generația I (clorpiramină, clemastină etc. ), care pot contribui la retenția urinară;
 • Minimizarea consumului de alcool și cofeină, care irită tractul urinar și au un efect diuretic nedorit în adenom;
 • Reducerea efectului factorilor de stres;
 • activitate fizică regulată;
 • Înghețați excluderea;
 • Consolidați mușchii pelvieni cu exerciții Kegel.

Dacă, în ciuda schimbării stilului de viață, tabloul clinic al adenomului devine mai pronunțat sau simptomele acestuia cauzează inițial disconfort sever bărbatului, atunci sunt prescrise medicamente.

Cum te comporti?

În cazul adenomului de prostată, se utilizează medicamente din diferite grupuri farmacologice.

 1. Blocante alfa.Acestea includ doxazosin, tamsulosin, prazosin. Ei blochează selectiv receptorii localizați în mușchii netezi ai prostatei, în gâtul vezicii urinare și în uretra prostatică, precum și în vezica în sine. Acest lucru duce la scăderea tonusului muscular neted și la scăderea simptomelor bolii. Efectele apar la 1-2 săptămâni după începerea tratamentului, deși bărbații observă uneori îmbunătățiri în primele câteva zile de tratament.
 2. 5 inhibitori de alfa reductază.Medicamentele din acest grup - finasterida și dutasterida - blochează enzima care transformă testosteronul hormonului sexual masculin în forma sa mai activă, dihidrotestosteronul. Acest lucru duce la o reducere a dimensiunii prostatei și ameliorarea simptomelor unui adenom. Cu toate acestea, trebuie avut în vedere faptul că o scădere a nivelului activ de testosteron poate fi legată de efecte secundare foarte nedorite, cum ar fi disfuncția erectilă și scăderea libidoului.
 3. Terapie combinată.La pacienții cu simptome severe de adenom și mărirea semnificativă a glandei, pot fi prescrise combinații de blocante alfa și inhibitori de 5-alfa reductază. Pe piața rusă a fost înregistrat un medicament complex care conține o combinație de dutasteridă + tamsulosin.
 4. Inhibitori PDE-5.Remediile din acest grup includ faimoasele Sildenafil, Tadalafil și Vardenafil, care ajută la relaxarea țesutului muscular neted al corpului cavernos, crescând astfel fluxul sanguin către penis. Drogurile, pe care mulți bărbați le consideră doar ca un mijloc de normalizare a vieții intime, pot face viața cu adenoame mai ușoară. Cel mai pronunțat efect în acest sens este prezentat de Tadalafil. Sa demonstrat că utilizarea sa pe termen lung reduce semnificativ severitatea simptomelor tractului urinar inferior caracteristice hiperplaziei de prostată.

Dar ce zici de „ierburi"?

Fitopreparatele, care includ extracte din diferite plante și uleiuri, sunt foarte populare în rândul pacienților și medicilor.

 1. Extract de palmier Sabal.Unul dintre cele mai renumite remedii pe bază de plante pentru tratarea adenoamelor de prostată. Ingredientele active sunt o combinație de acizi grași, fitosteroli și alcooli conținuți în extract. Mecanismul exact de acțiune este necunoscut. Se crede că medicamentul are efecte anti-androgenice, blocând 5-alfa reductaza și prezentând efecte antiinflamatorii. Baza de dovezi este extrem de dubioasă: studiile nu au găsit niciun efect semnificativ clinic în tratamentul medicamentelor pentru adenom de prostată.
 2. Extract de scoarță de prune africane.Probabil, mecanismul acestui medicament se bazează pe proprietăți antiinflamatorii și anti-androgenice. Cu toate acestea, s-au făcut foarte puține cercetări asupra extractului din scoarța de prune africane și, din păcate, nu există dovezi convingătoare despre eficacitatea acestuia. În mod corect, trebuie remarcat faptul că un studiu realizat de Cochrane Collaboration a arătat că extractul poate fi util în reducerea severității simptomelor tractului urinar inferior. Drogul are nevoie de investigații suplimentare.
 3. Semințe de dovleac.Au fost folosite în practica rusă pentru tratamentul adenoamelor de mai multe decenii. Cercetările sugerează că semințele de dovleac pot ameliora simptomele bolii. În același timp, portabilitatea lor este excelentă. Mecanismul de acțiune propus se bazează pe o scădere a severității procesului inflamator.

În concluzie, subliniem că adenomul de prostată poate fi controlat cu succes atât cu ajutorul unor tactici expectante, cât și cu medicamente moderne. Principalul lucru este să vă asigurați că procesul este benign și apoi puteți continua să vă bucurați de viață cu o inimă calmă.