Tratamentul cuprinzător al prostatitei la bărbați

Prostatita este un proces inflamator în prostată care poate fi atât acut cât și cronic. Boala poate apărea din mai multe motive. Oricare ar fi cauza bolii, numai tratamentul cuprinzător pentru prostatită va scăpa definitiv de această problemă.

Durerea inghinală cu prostatită

Ce include terapia complexă pentru inflamația prostatei?

Complexul pentru tratamentul prostatitei include următoarele activități:

 • antibioterapie;
 • administrarea de antiinflamatoare;
 • utilizarea medicamentelor care stimulează sistemul imunitar;
 • Terapie suplimentară (antidepresive, sedative și altele);
 • Fizioterapie;
 • Masaj de prostată;
 • terapia cu medicamente pe bază de ingrediente naturale și medicamente pe bază de plante conform rețetelor populare;
 • tratamentul chirurgical al complicațiilor prostatitei acute și cronice.

Terapia antibacteriană

Utilizarea antibioticelor este principalul tratament pentru prostatită. Succesul acestei metode depinde de alegerea corectă a medicamentelor antibacteriene și de respectarea tuturor recomandărilor medicului.

Ameliorarea simptomelor prostatitei acute apare după 2 zile de la administrarea medicamentelor. Cu toate acestea, îmbunătățirile simptomatice nu reprezintă un motiv pentru întreruperea tratamentului după cel puțin 4 săptămâni. Numai în acest caz se va produce moartea microorganismului patogen, eradicarea completă a acestuia din organism și prevenirea tranziției bolii într-o formă cronică.

Există mai multe reguli de bază pentru alegerea corectă a medicamentelor antibacteriene:

 • este necesar să se identifice agentul cauzal al inflamației (de preferință din punct de vedere);
 • Este important să se utilizeze metoda de difuzie a discului pentru a determina susceptibilitatea la diferite grupuri de antibiotice și a le selecta pe cele pentru care susceptibilitatea este cea mai mare;
 • Antibioticele beta-lactamice și aminoglicozidele nu pot difuza în țesutul prostatei, astfel încât utilizarea lor nu este recomandată;
 • antibioticele preferate la alegere sunt fluorochinolonele, macrolidele, doxiciclina, care sunt foarte difuzate în țesutul prostatic;
 • Este necesar să se utilizeze antibiotice cu efect bactericid care să omoare bacteriile patogene și nu cu efect bacteriostatic, care are ca scop inhibarea creșterii și dezvoltării microorganismelor fără a le ucide.

Terapie antiinflamatoare

Medicamentele antiinflamatorii sunt cele mai des utilizate pentru procesele inflamatorii neinfecțioase. Medicamentele sunt produse în principal sub formă de supozitoare. Sub influența unor astfel de medicamente, inflamația este eliminată, există o regenerare accelerată a celulelor afectate, simptomele durerii sunt eliminate și circulația sângelui este activată. Dacă temperatura corpului crește, pot fi prescrise AINS.

Luați comprimate pentru prostatită

Consolidarea imunității

O multiplicare activă a agenților patogeni este posibilă numai într-un organism slăbit al cărui sistem imunitar nu își poate îndeplini pe deplin funcțiile. De obicei, pentru a întări imunitatea, medicii prescriu medicamente care conțin zinc, care este cunoscut pentru efectele sale distructive asupra microflorei patogene.

Suplimentele pe bază de plante sunt folosite pentru a stimula funcțiile de protecție ale corpului, dintre care extractul de Echinacea este considerat cel mai eficient.

În formele cronice de prostatită, utilizarea imunostimulantelor poate preveni perioadele de exacerbare. În plus față de acest grup de medicamente, dacă este necesar, sunt prescrise complexe de vitamine.

Terapie complementară

O abordare integrată a tratamentului prostatitei constă nu numai în utilizarea medicamentelor antibacteriene, antiinflamatorii și imunostimulante. De asemenea, se recomandă:

 • Eliminarea simptomelor durerii prin utilizarea analgezicelor și relaxantelor musculare netede. Pentru ameliorarea mai rapidă a durerii, se recomandă utilizarea supozitoarelor și nu a tabletelor sub formă de tablete.
 • în caz de încălcare a stării psihoemotive a pacientului, tratament cu un psihoterapeut pentru a elimina anxietatea, complexele psihologice și situațiile stresante. Pentru depresia cronică, un psihoterapeut poate prescrie terapia antidepresivă;
 • numirea diureticelor și a laxativelor pentru a accelera eliminarea agentului inflamator din organism;
 • în cazul constipației, utilizarea laxativelor ușoare pentru a preveni tensiunea asupra mușchilor abdominali, care este însoțită de dureri severe
 • o dietă strictă, cu excepția alimentelor picante și grase, un conținut crescut de fructe și legume. Este necesar să mâncați cantități mari de semințe de dovleac, fructe uscate, tărâțe, pește, fructe de padure proaspete și fructe;
 • Respingerea obiceiurilor proaste (fumatul, alcoolul, narcoticele și drogurile psihotrope), precum și sporturile care încalcă barajul (ciclism și sporturi cu motor, călărie).

Proceduri fizioterapeutice

Principalele beneficii ale fizioterapiei includ:

 • prin activarea mișcării limfatice, infiltratul inflamator este absorbit mai repede;
 • alimentarea cu sânge a prostatei, care îmbunătățește penetrarea medicamentelor în organ;
 • Procesele metabolice din țesuturile glandei sunt normalizate;
 • crește gradul de permeabilitate a membranelor celulare, ceea ce crește eficacitatea tratamentului.

Cu diferite forme de prostatită, sunt prescrise stimularea electrică, terapia magnetică, terapia UHF și alte proceduri.

Fizioterapie pentru prostatită

masaj

Rezultate foarte bune se obțin prin masarea prostatei. În timpul manipulării, se asigură o eliberare regulată a secretului cu microorganismele acumulate în acesta, circulația sângelui se îmbunătățește, procesele metabolice sunt activate. Un efect mai intens asupra organului poate fi obținut prin masajul intern al organului, dar masajul indirect poate influența și cursul tratamentului.

Cu toate acestea, există contraindicații pentru masaj la care trebuie să acordați atenție:

 • prostatită bacteriană acută;
 • patologie rectală.

Masajul este efectuat numai de un urolog sau androlog specializat. Pentru a nu dăuna prostatei, este necesar să știm locația exactă a prostatei. Datorită masajului:

 • penetrarea medicamentelor în țesuturile prostatei este accelerată;
 • crește capacitatea de drenare a sângelui;
 • are un efect benefic asupra țesutului muscular al glandei.

Rețete de plante medicinale și medicamente tradiționale

Plantele medicinale au fost folosite de mult timp pentru a trata cu succes multe boli, inclusiv prostata. Marele avantaj al acestei forme de terapie este absența aproape completă a contraindicațiilor și a efectelor secundare, cu excepția alergiilor la plante. În cazul prostatitei, se recomandă utilizarea mușețelului, matricii, calendula. Florile uscate și frunzele plantelor sunt preparate sub formă de ceai, transformate în tincturi sau utilizate pentru a face soluții pentru clisme medicinale.

Medicii prescriu deseori ei înșiși fitopreparatele. Dacă vreunul dintre medicamentele tradiționale nu este inclus în planul de tratament, nu trebuie să îl utilizați fără a consulta mai întâi un specialist.

Preparate eficiente pe bază de ingrediente naturale

În zilele noastre, produsele cu o compoziție naturală sunt foarte frecvente. Este recomandat să luați aceste medicamente conform instrucțiunilor unui specialist.

Când este necesară o operație?

Există momente în care este nevoie de ajutor chirurgical pentru tratarea bolii. Este necesar atunci când terapia complexă a leziunilor de prostată și medicamentele utilizate în ea nu mai ajută. Această manipulare este necesară în cazul unui abces acut sau a unei îngustări a canalului uretral.

Intervenția chirurgicală este necesară în următoarele cazuri:

 • formarea abceselor care pot fi îndepărtate numai prin intervenție chirurgicală;
 • o îngustare ascuțită a canalului uretral care nu permite trecerea urinei;
 • dacă se dezvoltă hiperplazia prostatică.
Chirurgie pentru inflamația prostatei

schimbarea stilului de viață

Pentru mulți bărbați, consumul de pastile este mult mai ușor decât schimbarea dramatică a vieții lor. Dar dieta corectă și rutina zilnică depind nu numai de o recuperare rapidă, ci și de prevenirea problemelor recurente cu prostata.

La ce ar trebui să acordați o atenție deosebită?

Dacă nu te miști prea mult, ar trebui să te gândești la jogging sau măcar să mergi regulat. Exercițiile speciale, care pot fi efectuate de mai multe ori pe zi, ajută la evitarea congestiei în bazinul mic.

Este foarte important să găsiți o dietă adecvată, care să includă mai multe legume și fructe și, dacă este posibil, să evitați grăsimile și condimentele. Acest lucru va crește aportul zilnic de vitamine și va evita problemele digestive nedorite.

Acestea afectează negativ prostata și obiceiurile proaste, a căror respingere crește șansele de recuperare.

Măsuri preventive pentru prostatită

Pentru a nu vă îmbolnăvi, trebuie să:

 • Consolidarea imunității prin indurație, sport, plimbări în aer curat, alimentație bună;
 • Evitați hipotermia;
 • Evitați constipația;
 • au o viață sexuală regulată;
 • schimbările frecvente ale partenerilor necesită teste periodice de monitorizare a sănătății;
 • Dacă aveți prostatită o dată, trebuie să fiți observat de un specialist de două ori pe an.

O abordare integrată a tratamentului și punerea în aplicare a tuturor recomandărilor medicale este cheia unei recuperări rapide.

Doar cu o abordare integrată a tratamentului prostatitei puteți elimina complet simptomele bolii și puteți restabili sănătatea excelentă.