Metode moderne de tratare a prostatitei: terapie medicamentoasă și non-medicamentală

Prostatita este o afecțiune comună care poate afecta semnificativ calitatea vieții unui bărbat. Auto-tratamentul pentru prostatită este inacceptabil, este necesară o terapie medicamentoasă adecvată complexă pentru a elimina eficient boala. Metodele moderne de tratare a prostatitei pot elimina simptomele într-un timp scurt și pot preveni progresia ulterioară a bolii și, cu un tratament în timp util, pot scăpa complet de inflamație o dată pentru totdeauna. Fiecare bărbat care se confruntă cu această boală trebuie să știe ce metode sunt practicate astăzi și cum diferă acestea de terapia conservatoare din ultimele decenii.

Cauzele și simptomele bolii

munca sedentară ca cauză a prostatitei

Prostatita devine mai tânără în fiecare an. În timp ce odinioară erau în principal bărbați în vârstă care s-au confruntat cu boala, tot mai multe clinici urologice se ocupă acum de pacienți cu vârsta cuprinsă între 25 și 35 de ani. În plus, incidența acestei boli a crescut semnificativ față de ultimul deceniu. Medicii atribuie acest lucru particularităților vieții unui om modern, al cărui corp pur și simplu nu are timp să se recupereze din cauza unui program constant încărcat și a stresului frecvent.

Principalele motive pentru dezvoltarea acestei boli sunt:

 • infecții;
 • lipsa unei vieți sexuale regulate;
 • stil de viata sedentar;
 • scăderea imunității.

Prostatita se manifestă prin simptome destul de specifice, astfel încât fiecare bărbat poate recunoaște în timp începutul procesului patologic. Principalele simptome ale procesului patologic la nivelul prostatei sunt:

 • urinare frecventă și dureroasă;
 • senzație de vezică plină, frecvență crescută a urinării;
 • durere în perineu, vezică urinară, rect;
 • disfuncție sexuală.

Cu inflamația infecțioasă acută, aceste simptome sunt acute, însoțite de o creștere a temperaturii corpului, cu infecție bacteriană, se observă intoxicație generală a organismului. Dacă vorbim despre inflamație cronică, atunci această formă a bolii se manifestă prin exacerbări periodice, în stadiul de remisie simptomele se netezesc vizibil, dând false speranțe de recuperare completă.

Principala problemă a acestei boli este izolarea prostatei, ceea ce face dificilă pătrunderea substanțelor active ale medicamentelor în țesuturile organului. În plus, prostatita devine rapid cronică.

Fără aceste două nuanțe, boala ar putea fi vindecată definitiv cu o cură săptămânală de antibiotice. Cu toate acestea, astăzi, cu inflamația bacteriană acută, este cu adevărat posibil să scăpați de boală în medie de 2-3 săptămâni, ceea ce nu este cazul cu prostatita cronică, a cărei terapie este încă dificilă și necesită un curs lung de medicație. Aceste probleme îi obligă pe medici și pe farmaciști să caute constant ceva nou în tratamentul prostatitei. Rezultatul multor ani de muncă a specialiștilor sunt metodele moderne de tratare a prostatitei cronice, care încurajează bărbații.

Tratament medical modern

Timpul zboară, tehnologiile de producere a medicamentelor se schimbă, se dezvoltă noi medicamente, dar un panaceu pentru prostatita nu a fost încă creat. Tratamentul medicamentos modern al prostatitei nu este mult diferit de metodele utilizate în urmă cu 30 de ani, cu excepția faptului că posibilitățile de medicamente s-au extins și un nou grup de medicamente a fost adăugat la schemele de tratament recomandate.

Cele mai recente tratamente medicamentoase pentru prostatită se bazează pe prescrierea de medicamente din următoarele grupuri:

 • antibiotice;
 • medicamente antiinflamatoare nesteroidiene;
 • alfa blocante;
 • angioprotectori și imunomodulatori.

În ciuda tuturor realizărilor medicinei, încă nu este posibil să se acționeze direct asupra prostatei inflamate, deci nu există efecte secundare, așa că se practică terapia medicamentoasă pe termen lung.

Medicamentele antibacteriene rămân baza tratamentului modern al prostatitei cronice, deoarece nu există alte modalități de a elimina sursa de infecție.

Antibiotice și AINS

Alegerea antibioticelor utilizate în tratamentul prostatitei este destul de largă, dar medicamentul trebuie selectat ținând cont de sensibilitatea agentului patogen la o anumită substanță activă. Criterii importante pentru alegerea terapiei cu antibiotice:

 • capacitatea substanței active de a pătrunde în țesuturile prostatei;
 • viteza de dezvoltare a rezistenței microorganismelor patogene;
 • numărul de efecte secundare și tolerabilitatea generală a medicamentului.

Din mai multe motive, utilizarea tetraciclinelor și penicilinelor în tratamentul prostatitei a fost practic eliminată recent. Alegerea urologilor sunt medicamente din grupul macrolidelor și fluorochinolonelor.

Când luați macrolide, se obține o concentrație mare a antibioticului în țesutul prostatic, ceea ce vă permite să opriți suficient de repede procesul inflamator. Aceste medicamente sunt disponibile în forme moderne de dozare (suspensie, soluție orală), ceea ce facilitează foarte mult terapia la domiciliu. În plus, macrolidele nu au practic niciun efect asupra funcționării tractului gastrointestinal, ficatului și rinichilor, nu au limită de vârstă și aproape niciodată nu provoacă efecte secundare.

Al doilea grup de medicamente pe care medicii îl preferă sunt fluorochinolonele. Acestea sunt antimicrobiene puternice, cu spectru larg, utilizate pentru a elimina infecțiile bacteriene. O caracteristică specială este riscul minim de dezvoltare a rezistenței. Aceasta înseamnă că medicamentul poate fi luat pentru o lungă perioadă de timp fără a reduce eficacitatea terapiei. Acest lucru este deosebit de important în tratamentul prostatitei infecțioase cronice, când pot fi necesare mai multe cursuri de terapie cu antibiotice simultan, la intervale scurte.

Medicamentele antiinflamatoare moderne sunt medicamente bazate pe peptide din prostata de taur adult. Sunt folosite ca supozitoare rectale sau injecții. Aceste medicamente sunt în mod necesar prescrise pentru prostatita cronică, deoarece nu numai că reduc reacția inflamatorie, ci și opresc umflarea și normalizează funcțiile prostatei. Supozitoarele antiinflamatorii pot fi prescrise atât în combinație cu antibiotice, cât și imediat după administrarea unor astfel de medicamente.

Calmante pentru prostatita

Tratamentul simptomatic modern al prostatitei la bărbați nu s-a schimbat semnificativ în comparație cu metodele de acum douăzeci de ani. AINS (medicamente antiinflamatoare nesteroidiene) sunt, de asemenea, utilizate pentru ameliorarea durerii. Necesitatea de a lua aceste medicamente se datorează faptului că antibioticele au o acțiune destul de lentă și trebuie luate cel puțin 28 de zile. AINS îmbunătățesc rapid starea generală de bine, durerea dispare în decurs de o oră după administrarea medicamentului. Atât lumânările, cât și tabletele pot fi folosite în terapie.

blocante alfa

Unul dintre simptomele caracteristice ale prostatitei este o încălcare a urinării. Alfa-blocantele sunt medicamente moderne anti-prostatită care afectează tonusul mușchilor vezicii urinare. Medicamentele din acest grup reduc spasmul uretrei și vezicii urinare, facilitează procesul de urinare și previn dezvoltarea complicațiilor periculoase ale prostatitei, cum ar fi: B. Retentie acuta urinara.

Imunomodulatoare și angioprotectoare

Legătura dintre prostatita cronică și starea imună generală este cunoscută de mult timp, prin urmare tratamentul modern al prostatitei la bărbații fără imunomodulatori nu este complet. De regulă, imunomodulatoarele locale sunt prescrise sub formă de supozitoare rectale, dar și tabletele sunt utilizate pe scară largă în terapie.

Angioprotectorii sunt agenți care îmbunătățesc microcirculația sângelui în glanda prostatică. De asemenea, au un efect antispastic și de calmare a durerii. De asemenea, in cazul prostatitei sunt indicate rutina si preparatele pe baza de acid ascorbic.

Este important să ne amintim că medicamentele moderne pentru tratamentul prostatitei trebuie selectate de un medic. Automedicația poate fi dăunătoare sănătății.

Tratamente non-medicamentale

În cazul prostatitei cronice se practică o abordare integrată, combinând terapia medicamentoasă cu metode non-medicamentale. Acest lucru vă permite să îmbunătățiți procesele metabolice din prostată și să normalizați funcțiile organului, evitând astfel progresia ulterioară a unei boli periculoase.

Alegerea terapiei non-medicamentale depinde de forma bolii și de severitatea simptomelor. Clinicile urologice oferă astăzi diverse metode de fizioterapie pentru a restabili funcția prostatei.

masaj de prostata

Masaj de prostată pentru prostatită

Această metodă de influențare a prostatei cu greu poate fi numită modernă, deoarece masajul este folosit de câteva decenii, dar acest lucru nu îi schimbă eficacitatea. În unele cazuri, este posibilă oprirea inflamației neinfecțioase doar cu ajutorul masajului, astfel încât această metodă rămâne o metodă de tratament populară și solicitată.

Tehnica presupune ca medicul urolog să introducă un deget în rectul pacientului, să palpeze prostata și să o maseze timp de câteva minute. Procedura nu provoacă disconfort și este nedureroasă. O sesiune de astfel de masaj nu durează mai mult de cinci minute. Cursul de tratament constă din 10 proceduri, care sunt efectuate zilnic sau o dată la două zile.

Masajul prostatei poate fi folosit și ca profilactic împotriva exacerbărilor prostatitei cronice. După cum arată practica, mai multe cursuri cu o pauză de 3-4 luni sunt suficiente pentru a scăpa de boală.

Metode moderne de tratare a hardware-ului

tratamentul fizioterapeutic al prostatitei

Cele mai recente metode de tratare a prostatitei includ tehnici moderne de fizioterapie, cum ar fi terapia cu unde de șoc, hipertermia la microunde și tratamentul cu ultrasunete. Toate aceste metode au ca scop restabilirea trofismului prostatei.

Terapia cu unde de șoc este utilizată pentru a trata consecințele prostatitei cronice. Metoda se bazează pe distrugerea focilor care apar în locurile de inflamație cronică. Procedura este oarecum dureroasă, dar reduce durata cursului general al terapiei prostatitei cu aproximativ jumătate.

Hipertermia la microunde este o metodă de încălzire uniformă a țesutului prostatei. Această metodă s-a dovedit în tratamentul prostatitei congestive, deoarece îmbunătățește rapid fluxul de secreție de prostată și stimulează circulația locală a sângelui și drenajul limfatic.

Tratamentul cu ultrasunete afectează procesele metabolice ale organelor pelvine. Această tehnică îmbunătățește semnificativ efectul terapiei medicamentoase și vă permite să obțineți o remisiune stabilă a prostatitei cronice. Combinația mai multor tehnici moderne va ajuta să scăpați de boală pentru totdeauna, dar acest lucru va dura timp.

terapie cu laser

Una dintre cele mai avansate metode de tratament este terapia cu laser. Iradierea țesutului prostatei cu un laser are un efect pozitiv asupra ratei de regenerare și îmbunătățește transportul de oxigen, ceea ce grăbește recuperarea. În plus, terapia cu laser elimină eficient durerea, deoarece oprește umflarea țesutului prostatei prin stimularea microcirculației sanguine.

Metoda este utilizată într-un curs de 10 proceduri zilnice. Kinetoterapie se efectuează într-un spital sau într-un cabinet special al clinicii urologice. Procedura este sigură și nedureroasă, primele rezultate pot fi apreciate după 2-3 ședințe.

electroterapie

Acțiunea curentului electric, împreună cu terapia magnetică, rămâne în mod tradițional una dintre cele mai populare metode non-medicamentale de tratare a prostatitei. Stimularea electrică crește tonusul prostatei, ceea ce este deosebit de important în prostatita cronică. Avantajul procedurii este îmbunătățirea transportului medicamentelor către glanda prostatică, datorită căreia s-a răspândit electroterapia medicamentoasă bazată pe aplicarea unui medicament în zona din apropierea prostatei cu expunerea ulterioară la un curent electric.

Cele mai populare metode de electroterapie sunt electroforeza, darsonvalizarea, galvanizarea.

ozonoterapia

Metoda este foarte eficientă și cunoscută pentru efectul său bactericid, dar câștigă popularitate doar datorită complexității procedurii. Ozonoterapia constă în injectarea unei soluții îmbogățite cu ozon în uretra și rect. Procedura nu se efectuează acasă, dar este adesea oferită într-un tratament balnear. Terapia cu ozon se caracterizează prin proprietățile sale bactericide puternice, are un efect pozitiv asupra vitezei de reparare a țesuturilor și întărește imunitatea locală.

acupunctura

Acupunctură pentru inflamația prostatei

Tehnicile chinezești au fost întotdeauna folosite în tratamentul prostatitei, dar acum își recâștigă popularitatea. Un astfel de tratament este acupunctura sau acupunctura. Procedura implică instalarea de ace în puncte nervoase speciale responsabile de activitatea diferitelor organe și sisteme. Metoda relaxează, ameliorează stresul, îmbunătățește circulația sângelui și stimulează regenerarea țesuturilor.

celule stem

Metoda se bazează pe introducerea în prostată a celulelor stem proprii ale pacientului. Acest lucru activează procesul de autovindecare al organismului, crește aproape imediat imunitatea și stimulează procesele metabolice. Principalul avantaj al acestei metode este siguranța absolută. Dezavantajul este eficacitatea nedovedită a tehnicii în tratarea prostatitei.

hirudoterapia

O altă metodă alternativă de tratament este hirudoterapia. Metoda implică instalarea de lipitori medicinale, a căror saliva este un agent bactericid puternic. Procedura în sine are un efect pozitiv asupra microcirculației sângelui, îmbunătățește fluxul limfatic și elimină congestia în organele pelvine.

De ce este prostatita periculoasă și ce se întâmplă fără tratament?

Prostatita infecțioasă lansată este potențial periculoasă pentru dezvoltarea abcesului de prostată. În plus, tratamentul necorespunzător poate ameliora temporar simptomele, dar va duce la cronicizarea bolii, ceea ce nu este ușor de făcut față. Prostatita cronică avansată, la rândul ei, este potențial periculoasă pentru dezvoltarea aderențelor, a pietrelor de prostată, a infertilității și a impotenței. Pentru a evita eventualele complicații, este necesar să consultați un medic pentru tratament în timp util.