Simptomele prostatitei la bărbați, cauze și diagnostic

Aproximativ 40-60% dintre pacienții urologici din policlinici sunt pacienți cu prostatită cronică. Simptomele prostatitei la bărbați sunt adesea cauza depresiei și a modificărilor mentale.

Boala, care afectează unul din trei bărbați cu vârsta peste 25 până la 30 de ani, nu pune viața în pericol, dar dificultățile de diagnostic și tratament determină un curs cronic lung și deseori duc la dizabilități.

Înțelegerea funcțiilor prostatei, a mecanismelor și cauzelor dezvoltării inflamației va face posibilă înțelegerea corectă a simptomelor și a necesității unui tratament în timp util.

Importanța funcțională a prostatei

Funcția sa principală este secreția unui anumit fluid (secreție) prin 40-50 de glande care alcătuiesc întregul țesut glandular al organului. Secretul este 90 - 95% apă și oligoelemente bazice, fosfolipide, aminoacidul spermă, care conferă spermei un miros specific, enzime, proteine, acid citric și fructoză. Toate componentele au propriul scop și sunt strict echilibrate.

Secretul prostatei oferă:

 1. Crearea și menținerea unui mediu neutru sau ușor alcalin în uretra și spermă. Acest mediu asigură activitatea vitală a spermei.
 2. Subțierea spermei, necesară pentru a preveni lipirea spermei și pentru a asigura mișcarea acestora. În timpul actului sexual, materialul seminal se amestecă cu sucul de prostată.
 3. Viabilitatea spermei: Substanțele conținute în secreție sunt un teren de reproducere pentru celulele germinale, ceea ce înseamnă că acestea pot rămâne în organele de reproducere feminine timp de câteva zile până când celula ovulului este fertilizată.
 4. Protecția sistemului genito-urinar împotriva infecțiilor cu zinc, spermă, poliamine și imunoglobulină A. Concentrația de zinc în prostată este de 100 de ori mai mare decât în alte organe. Are o activitate antimicrobiană pronunțată, se acumulează în glandă sub formă de complexe proteice și se află în stare liberă în spermă; Spermina și poliaminele au, de asemenea, o activitate antibacteriană ridicată, iar imunoglobulinele sunt implicate în apărarea imună a prostatei și a uretrei.

De asemenea, prostata este implicată:

 • în metabolismul hormonal prin transformarea testosteronului din sânge în dihidrotestosteron activ; Acesta din urmă reglează activitatea secretorie a glandei; Acest proces are loc cu participarea aceluiași zinc.
 • atunci când urinează cu ajutorul fibrelor musculare netede conținute în capsula glandei;
 • în timpul procesului de ejaculare împreună cu mușchii podelei pelvine și a părții uretrei care trece prin prostată;
 • în formarea unei senzații de orgasm datorită canalului deferent, care se desfășoară de-a lungul suprafeței laterale a tuberculului seminal; Conține receptori care transmit impulsuri către creier în timpul ejaculării.

Astfel, împreună cu participarea la starea hormonală generală a unui om și asigurarea capacității sale reproductive, prostata protejează organele genito-urinare de agresiunea microorganismelor oportuniste și patogene.

Cauze și factori care contribuie

Principala cauză a inflamației prostatei este invazia prostatei de către microbi patogeni și oportunisti. 60% sunt E. coli. Studii recente confirmă rolul infecțiilor gonococice și Trichomonas în inflamație. În caz de încălcare a barierei protectoare a glandei și scăderea apărării imune locale, este de asemenea posibil să pătrundă infecții precum drojdie, micoplasmă și ureaplasmă, virusul herpes și citomegalovirus, microorganisme care cauzează boli respiratorii, metoda contactului oral-genital ), microflora intestinală (în timpul sexului anal). . .

În cazul tuberculozei, micobacteriile se pot răspândi în prostată prin fluxul sanguin. Există cazuri individuale de prostatită tuberculoasă, dar sunt rare.

Un bărbat cu prostatită la programarea medicului

Modalități de infectare a glandei:

 • hematogen - cu sânge din alte focare de infecție; Face acest lucru prin vasele venoase ale prostatei, care comunică cu venele penisului, testiculelor, rectului, vezicii urinare și rinichilor (inclusiv leziunile tuberculoase).
 • limfogen - prin vasele limfatice
 • uretrogen - prin uretra

Factori decisivi:

 1. Întreruperea nivelului hormonal, în special o scădere a nivelului de testosteron, care determină scăderea barierei antimicrobiene a prostatei.
 2. Varicocele (mărirea venelor cordonului spermatic), hemoroizi, varice ale extremităților inferioare. Aceste boli sunt rezultatul unui defect genetic al valvei venoase, care duce la întreruperea microcirculației sângelui în organele situate în pelvis, o creștere a temperaturii locale care este mai mică decât în mod normal (în comparație cu temperatura generală a corpului) și crearea unor condiții favorabile pentru Activitatea vitală a microorganismelor.
 3. Osteocondroză, hernie de disc a coloanei lombare și alte tulburări de inervație, sedentarism. Pot duce la un spasm prelungit (îngustare) a vaselor de prostată sau, dimpotrivă, la o expansiune mai lungă. Primul duce la tulburări ale alimentării cu sânge, al doilea la stagnarea sângelui.
 4. Intoxicarea - alcoolică, care duce la paralizia vaselor mici, și nicotinică, care contribuie la spasmul lor persistent.
 5. Diferite boli infecțioase, diabet zaharat, influențe psihologice negative frecvente și pe termen lung, stări de stres, tulburări de somn - toate acestea contribuie la scăderea imunității generale.

Tipuri de prostatită

Practic, primele simptome ale prostatitei se datorează unei deteriorări a alimentării cu sânge a glandei ca urmare a inflamației sau a spasmului vascular, ceea ce duce la lipsa oxigenului și la întreruperea proceselor metabolice cu formarea decaderii suboxidate. produse. Acestea provoacă iritații severe unui număr mare de receptori nervoși asociați cu terminațiile nervoase ale testiculelor, vezicii urinare, rectului, penisului și mușchilor pelvisului.

În conformitate cu clasificarea propusă de Institutul Național de Sănătate (în funcție de evoluția procesului inflamator), se face distincția între prostatita bacteriană acută, care este rară (aproximativ 5% din toate cazurile) și prostatita cronică. Aceasta din urmă se poate dezvolta după una acută, dar este primară în 90% - 98% din cazuri. Se crede că duce la disfuncții sexuale și infertilitate.

Forma cronică este împărțită în:

 • Bacterii.
 • Sindromul durerii pelvine bacteriene sau cronice (în absența bacteriilor în studii). La rândul său, este împărțit în inflamator și neinflamator.
 • Inflamație asimptomatică (fără simptome evidente).

Manifestari clinice

Prostatita acută

Cursul acut este provocat de toate microorganismele și se caracterizează printr-o înfrângere aproape simultană a tuturor lobulilor glandulari. Cea mai frecventă cauză este gonococii. Procesul inflamator poate fi sub forma unui abces sau a unei inflamații difuze nesupurative. Cele mai frecvente simptome ale prostatitei acute sunt:

 • Frisoane și temperatură ridicată a corpului (până la 38, 5pesteși mai mare).
 • Intoxicație severă - slăbiciune, dureri articulare, cefalee, ritm cardiac crescut, pierderea poftei de mâncare etc.
 • Durere severă în perineu, inghinală și coloana lombară.
 • Boli ale tractului urinar - îndemn frecvent și fals, durere și dificultăți la urinare, retenție urinară acută.
 • Descărcare albicioasă sau clară din uretra.

O examinare digitală a prostatei prin rect nu este posibilă din cauza durerii severe. În plus, datorită posibilității răspândirii infecției în sânge și a dezvoltării unei afecțiuni septice, este contraindicată.

Prostatita cronică

Clasificarea recomandată reflectă faptul că semnele prostatitei cronice la bărbați sunt foarte diferite, iar opiniile medicilor cu privire la cauzele și mecanismele dezvoltării bolii sunt foarte diferite. Diagnosticul se bazează pe reclamațiile pacientului, examenul clinic cu examinarea digitală a glandei prin rect (rectal) și datele cu ultrasunete. În acest caz, se evaluează gradul de durere, dimensiunea și volumul, contururile, uniformitatea consistenței și prezența zonelor de înmuiere sau compactare.

În parte, funcționarea organului și, cel mai important, prezența sau absența proceselor inflamatorii, precum și forma bolii, permit evaluarea studiului secreției de prostată. Se obține ca rezultat al masării degetelor a prostatei cu analiza bacteriologică ulterioară a materialului (secreție), PCR (reacție în lanț a polimerazei) pentru detectarea microorganismelor oportuniste și a agenților patogeni ai infecțiilor genitale și analiza spermogramei.

Simptome frecvente ale diferitelor forme de prostatită cronică:

 1. Disconfort și / sau durere moderată sub formă de „durere" și senzație de greutate în zona perineală care apar sau se agravează după consumul de băuturi alcoolice, activitate fizică și relații sexuale. Uneori sunt temporar paroxistici.
 2. Disconfort și tăieturi ale uretrei la urinare sau în timpul actului sexual, ușoară descărcare sero-purulentă din uretra (în principal după retenție urinară prelungită).
 3. Îndemnuri bruște frecvente de a urina (uneori de până la trei ori într-o oră) și senzația de golire insuficientă a vezicii urinare, care se explică printr-o încălcare a reglării nervoase a prostatei, a fibrelor sale musculare și a vezicii urinare.
 4. O scădere a fertilității cauzată de o creștere a acidității secreției, o scădere sau lipsă de motilitate a spermei, a cărei aglutinare (lipire) este cauzată de capetele lor.
 5. Durere în timpul orgasmului sau senzații de orgasm încețoșate, tulburări de ejaculare, care se exprimă în prematurele lor sau, dimpotrivă, în durata excesivă a actului sexual. Aceste fenomene sunt asociate cu un proces inflamator în zona tuberculului seminal sau cicatrici ca urmare a inflamației.

Informațiile furnizate ne permit să înțelegem necesitatea și importanța trimiterii în timp util către un specialist calificat în cazul anumitor simptome și respingerea diferitelor metode neconvenționale de auto-medicație. Tratamentul este prescris numai după o examinare completă și amănunțită pentru a determina cauza și forma bolii.

Diagnostic diferentiat

Diagnosticul diferențial al prostatitei acute și caracteristicile prostatitei cronice la bărbați sunt prezentate în tabel:

Formă de prostatită Principalele simptome Date de laborator
Bacterii acute
 • Debut acut, durere perineală severă
 • febră mare, otrăvire,
 • urină tulbure, adesea sângeroasă
 • Leucocitoză (număr crescut de celule albe din sânge)
 • ESR accelerat
 • un număr mare de celule roșii din sânge și celule albe din sânge în analiza urinei
 • posibila prezenta a gonococilor
Bacterii cronice
 • Durere moderată a podelei pelvine
 • Durere în timpul ejaculării,
 • ejaculare prematură, disurie.
 • Unele simptome pot lipsi
 • Eritrocite la examinarea microscopică a secreției glandei,
 • Detectarea E. coli, enterobacterii, Klebsiella sau a altor microorganisme în examinarea bacteriologică a ejaculatului
Abacterian cronic (sindromul durerii pelvine cronice):
 • Durere pelvină moderată timp de 3 luni
 • Bacteriile nu sunt detectate în testele de rutină
inflamabil
 • Tulburări disurice severe
 • 40 - 65% durere moderată în abdomenul inferior și zona genitală timp de 3 sau mai multe luni
 • Prezența leucocitelor în secreția glandei și în a treia parte a urinei în timpul testului Meares-Stamey (examinarea a 4 părți consecutive ale urinei este „etalonul de aur" pentru diagnosticul de laborator al prostatitei cronice).
neinflamator sau stagnant (40% dintre pacienții cu prostatită)
 • Dureri pelvine ușoare și disconfort timp de 3 luni sau mai mult.
 • Tulburările disurice sunt rare.
 • Nu există rezultate de laborator pentru inflamație
Prostatita inflamatorie asimptomatică
 • Nu există simptome clinic subiective
 • Semne de inflamație