Prostatita cronică

Prostatita cronică este o inflamație persistentă rezultată din infecție sau patologii însoțitoare în prostată.

Semne de prostatită cronică

Prostatita cronică este diagnosticată la bărbații de toate vârstele. Conform statisticilor, această boală este cel mai frecvent motiv pentru vizitarea unui urolog la pacienții cu vârsta sub 50 de ani. În forma cronică, examenul bacteriologic arată agentul patogen doar la 5-10% dintre pacienți. În majoritatea cazurilor, alți factori sunt considerați a fi cauza bolii. Se știe că prezența unei infecții nu este o condiție prealabilă pentru izbucnirea unei boli. Inflamația cronică a prostatei este o patologie polietiologică datorată diverselor cauze și factori provocatori. La 90-95% dintre pacienți, terapia cu antibiotice este eficientă doar într-o măsură limitată sau deloc.

Clasificarea prostatitei cronice

Clasificarea etiologică a prostatitei cronice distinge două forme principale ale bolii: prostatita cronică bacteriană (infecțioasă) și prostatita cronică non-bacteriană (aseptică) / sindromul durerii pelvine cronice (CPPS).

Clasificarea etiologică a prostatitei cronice include:

 1. Prostatita bacteriană cronică.
 2. Prostatita cronică non-bacteriană (aseptică) / CPPS („prostatodinia" sau „prostata dureroasă", un termen depășit folosit pentru a defini patologia).
 3. Prostatita cronică non-bacteriană (aseptică) / CPPS cu o componentă inflamatorie (concentrația leucocitelor în secreția de prostată, spermă și prima parte a urinei este semnificativ crescută).
 4. Prostatita cronică non-bacteriană (aseptică) / CPPS fără component inflamator (concentrația de celule albe din sânge în secreția prostatei, a materialului seminal și a primei părți a urinei este insuficientă pentru inflamație).
 5. Prostatita cronică asimptomatică (stabilită în studii de laborator, nu se manifestă clinic).

Prostatita bacteriană cronică este o patologie rară, după cum se poate vedea din statisticile de mai sus. Infecția duce la inflamația cronică recurentă a prostatei la unul din zece pacienți. Patologia este adesea asociată cu alte boli infecțioase ale organelor genito-urinare. Cel mai adesea este cauzat de o infecție nespecifică. Cu toate acestea, în bolile cu transmitere sexuală, inflamația cronică a glandei poate fi cauzată de chlamydia, ureaplasmoză, micoplasmoză sau alte microorganisme specifice.

Prostatita cronică non-bacteriană (aseptică) sau sindromul durerii pelvine cronice este o boală recidivantă pe termen lung care rezultă din inflamația aseptică a prostatei. Aceasta este o patologie slab înțeleasă. În prezența simptomelor bolii, testele determină globulele albe din secreția glandei, în spermă, în partea inițială a urinei, dar rezultatele cercetărilor bacteriologice sunt negative. În alte cazuri, nu există semne de infecție, nu există leucocitoză pronunțată cu simptome vii.

De asemenea, faceți diferența între prostatita cronică în faza acută și prostatita cronică în faza de remisie. Cursul ciclic este tipic atât pentru inflamația bacteriană, cât și pentru cea neinfecțioasă a prostatei. Agravarea prostatitei cronice duce la simptome crescute în ambele cazuri.

Clasificarea patologică (patomorfologică) a prostatitei cronice prezintă un interes limitat pentru pacienți și medici.

Cauzele prostatitei cronice

Cauzele inflamației cronice bacteriene a prostatei

Prostatita infecțioasă cronică apare ca urmare a infecției țesuturilor prostatei. Cea mai frecventă cauză a inflamației este E. coli sau E. coli. Mai rar, se semănă microbi din genul Enterococci, Klebsiella, Proteus, Pseudomonas.

Ca și alți microbi, E. coli poate forma biofilme subțiri, care sunt colecții de bacterii care sunt ferm atașate de membranele mucoase ale conductelor. Aceasta explică de ce prostatita cronică nu poate fi întotdeauna vindecată. Se crede că infecția se răspândește ascendent prin uretra. Cu toate acestea, este posibilă și răspândirea limfogenă și hematogenă a infecției.

Factorii predispozanți pentru apariția prostatitei infecțioase cronice sunt după cum urmează:

 • vârsta activă sexual;
 • Adenom de prostată sau hiperplazie benignă de prostată;
 • Îngustarea uretrei;
 • preputul necircumcis al penisului;
 • Hipertrofia gâtului vezicii urinare;
 • proceduri medicale (cateterism urinar, cistoscopie);
 • trăsături genetice și anatomice care predispun la boală.

Cauzele inflamației cronice non-bacteriene a prostatei

Cauzele exacte ale prostatitei cronice non-bacteriene sunt necunoscute. Este posibil ca boala să fie cauzată de viruși sau bacterii care nu sunt identificate de cultura bacteriană a secreției de prostată. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor de știință și medici consideră că prostatita cronică non-bacteriană (aseptică) / CPPS este o boală polietiologică care rezultă dintr-o combinație de mai mulți factori adverse, și anume:

 • Ciclu;
 • Iritarea țesuturilor prostatei atunci când urina pătrunde în conductele sale;
 • Iritarea prostatei ca urmare a consumului de alimente sau băuturi (mai ales dacă aveți alergii alimentare sau boală celiacă);
 • Disfuncția inervației nervoase a organelor pelvine;
 • Atrofia mușchilor pelvisului;
 • Stresul, stresul psiho-emoțional;
 • Patologie în prostată după prostatită acută de lungă durată;
 • tulburări hormonale;
 • Boli ale vezicii urinare;
 • climat rece.

Prostatita cronică poate fi dificil de tratat, deoarece cauzele exacte ale bolii sunt necunoscute.

Simptome cronice de prostatită

Prostatita bacteriană cronică (infecțioasă) se caracterizează printr-un curs ciclic. Faza de exacerbare este înlocuită cu faza de remisie. Nu există practic simptome între exacerbări. Există o legătură clară între alte boli ale organelor genito-urinare - uretrită, epididimită, cistită. De regulă, cauza acestor patologii este același agent patogen care cauzează prostatita cronică. Simptomele în timpul unei exacerbări sunt fenomenele disurice (urinare frecventă, crampe și durere arzătoare la urinare) și durere de intensitate variabilă în perineu, scrot, sacru și iradierea penisului.

Starea generală este de obicei satisfăcătoare. Nu există semne de intoxicație, nu există o creștere a temperaturii corpului. Prostata poate fi normală sau ușor umflată atunci când este examinată prin rect, fără durerea ascuțită caracteristică prostatitei acute.

Prostatita cronică non-bacteriană (aseptică) / CPPS se caracterizează prin durere de severitate variabilă (de la plămâni plictisitori până la intensi) în pelvis, perineu, sacrum și este semnul distinctiv al bolii (prostatită cronică aseptică). Semnele inflamației prostatei sunt ușoare și se observă în 50% din cazuri. Pot fi absenți la alți pacienți.

Este posibilă prezența sângelui în material seminal, ejaculare dureroasă, mișcări intestinale, fenomene disurice. Simptomele pot varia în severitate. Durerea este transmisă perineului sau rectului, ceea ce face dificilă pentru o persoană să găsească o poziție așezată. Oboseala, oboseala inutilă, durerile articulare și musculare sunt, de asemenea, posibile. Unii pacienți se plâng de scăderea apetitului sexual, disfuncție erectilă (impotență).

Prostatita cronică asimptomatică nu are simptome caracteristice acestei boli, de unde și numele. Într-un studiu de laborator privind secreția prostatei, se determină leucocitoza, este posibilă o creștere a nivelului unui anumit antigen de prostată. Nu există alte semne ale bolii.

Diagnosticul prostatitei cronice

Principalele metode de diagnosticare a prostatitei infecțioase cronice sunt testele de laborator și testele topice pentru a determina sursa leucocitelor în urină și material seminal.

O probă de urină cu trei pahare va ajuta la detectarea inflamației. Pentru a face acest lucru, pacientul urinează în trei recipiente de testare. Masarea prostatei între al doilea și al treilea recipient stimulează secreția din glandă. Ca urmare, urina din cel de-al treilea recipient conține secrețiile prostatei (leucocite, eritrocite, bacterii), care sunt determinate în timpul analizei. Nu este necesar să se maseze prostata în mod specific și să se examineze secreția pură a glandei.

Urina din cel de-al treilea recipient poate fi trimisă pentru examinare bacteriologică cu inoculare pe un mediu nutritiv. Un test de sensibilitate la antibiotice se efectuează în prezența creșterii bacteriene. Metoda ajută la efectuarea tratamentului mai precis și mai eficient. Deoarece secreția de prostată este o parte esențială a materialului seminal, microscopia și cultura materialului seminal al ejaculatului permit, de asemenea, un diagnostic corect.

Prostatita bacteriană cronică (infecțioasă) este asociată cu o ușoară creștere a PSA. Nivelul său scade după tratamentul cu succes. Ecografia și alte studii instrumentale nu au o valoare diagnostică semnificativă.

Diagnosticarea prostatitei cronice non-bacteriene (aseptice) / CPPS poate fi dificilă. De multe ori diagnosticul se face prin excluderea altor patologii ale tractului genito-urinar și a prostatitei bacteriene. Pentru aceasta se utilizează metode instrumentale și de laborator: microscopia urinei (se folosește și un test cu trei pahare după masarea prostatei), secreții de spermă sau prostată, urmate de inoculare pe un mediu nutritiv. Lista studiilor include analiza PSA (diagnosticul diferențial al cancerului și al bolilor inflamatorii ale prostatei).

Microscopia relevă prezența leucocitelor în urină, în secreția prostatei și a lichidului seminal cu rezultate negative ale metodelor de tratament bacteriologice. Metodele instrumentale de cercetare (ultrasunete, cistoscopie, RMN, CT) nu prezintă semne de patologie însoțitoare.

Tratamentul cronic al prostatitei

Pentru tratamentul cu succes al prostatitei infecțioase cronice este necesară o antibioterapie rațională și direcționată. Medicamentele la alegere sunt fluorochinolonele, care creează concentrații mari de medicament în țesuturile glandei. Tratamentul durează șase până la 12 săptămâni. Această durată a terapiei cu antibiotice este necesară pentru eradicarea completă a infecției și prevenirea recăderii. Medicamentele de linia a doua.

Prostatita bacteriană cronică poate fi vindecată printr-o terapie consistentă și adecvată. O revizuire a stării imune este necesară la pacienții cu recidive frecvente. De asemenea, poate fi necesar să se excludă infecția cu HIV, care este adesea motivul pentru care terapia cu antibiotice este atât de ineficientă. La astfel de pacienți, este posibil să se prescrie antibiotice într-o doză suficientă pentru a suprima creșterea bacteriană.

Prostatita cronică non-bacteriană / CPPS este dificil de tratat, deoarece infecția nu este cauza sindromului durerii pelvine cronice sau a prostatitei bacteriene cronice. Este necesar să abordăm cu seriozitate problema și să răspundem la întrebarea despre cum să tratăm o boală, a cărei cauză nu este cunoscută cu exactitate.

Lipsa unei etiologii cunoscute explică de ce încercările de a trata această patologie sunt adesea nereușite.

Metodele de tratament pentru prostatita aseptică cronică includ:

 1. Terapie cu antibiotice cu fluorochinolone (pentru toți pacienții). Este posibilă prezența unei infecții care nu este detectată prin examinarea bacteriologică.
 2. Blocante alfa. Ele ajută la îmbunătățirea circulației sângelui în țesuturile prostatei. Eficiența este scăzută.
 3. AINS și alte medicamente antiinflamatoare sunt extrem de eficiente în ameliorarea durerii și îmbunătățirea simptomelor. Cu toate acestea, tratamentul este patogenetic și boala poate fi reluată după întreruperea tratamentului.
 4. Fizioterapia și exercițiile de kinetoterapie (yoga, sport, stil de viață activ) ajută la îmbunătățirea circulației sanguine și la congestia venoasă clară, la hipoxie și la întărirea mușchilor pelvieni. Metoda ajută pacienții cu tulburări corespunzătoare.
 5. Antidepresive și anticonvulsivante (nu s-a dovedit a fi eficiente).
 6. Tratament chirurgical: ablația laserului sau a acului fin al prostatei (nu este eficientă).

prognoză

În cazul prostatitei infecțioase cronice, majoritatea pacienților au un prognostic favorabil. Terapia cu antibiotice consecventă și adecvată are succes în peste 80% din cazuri.

Prostatita cronică non-bacteriană (aseptică) / CPPS are un prognostic mai prost. Tratamentul funcționează numai pentru unii pacienți. Alții continuă să sufere de sindromul durerii cronice, în ciuda tuturor tratamentelor disponibile. Boala are o influență pronunțată asupra sferei psihoemoționale și a relațiilor sexuale.