Prostatita

Prostatita este inflamația prostatei.

Semne de prostatită la un bărbat

Prostata (prostata) este un organ al sistemului reproductiv masculin care se află chiar sub vezică. Uretra (uretra) trece prin grosimea prostatei. Prin urmare, procesul inflamator al prostatei afectează imediat atât funcția sexuală, cât și urinarea.

Prostatita este una dintre cele mai frecvente boli ale sistemului genito-urinar masculin. Probabilitatea bolii crește odată cu înaintarea în vârstă; Se crede că până la vârsta de 30 de ani, 30% dintre bărbați dezvoltă prostatită, 40% - 40%, 50 de ani - 50%, după 50 de ani, prostatita este stabilită la aproape fiecare bărbat.

Cauzele prostatitei

Prostatita poate fi cauzată de o infecție. Agenții cauzali ai prostatitei sunt diverși agenți patogeni: bacterii, viruși, ciuperci, microplasmă, ureaplasmă, chlamydia.

Infecția poate pătrunde în prostată în mai multe moduri:

 • prin uretra - în acest caz, prostatita apare ca o complicație a uretritei (inflamația uretrei);
 • cu flux limfatic - infecția se transmite din alte organe inflamate, în principal din intestine. Proctita, hemoroizii, disbioza pot avea consecințe similare.
 • Cu fluxul de sânge - infecția poate fi transmisă și din surse îndepărtate de inflamație, cum ar fi sinuzita sau cariile dentare.

Cu toate acestea, infecția nu joacă un rol crucial în apariția prostatitei. Inflamația infecțioasă a prostatei se dezvoltă, de obicei, pe fondul factorilor care favorizează boala. Prin urmare, prostatita se poate dezvolta singură fără infecție. Principalele cauze ale prostatitei sunt stagnarea secrețiilor în prostată, precum și afectarea fluxului sanguin către glanda în sine și organele din jur.

Factori care contribuie la stagnarea secreției de prostată și la afectarea fluxului sanguin către organele pelvine, crescând astfel riscul de prostatită:

 • abstinență sexuală prelungită sau, dimpotrivă, activitate sexuală excesivă, care contribuie la supraîncărcarea prostatei;
 • Muncă care necesită, de obicei, așezarea;
 • stil de viata sedentar;
 • Probleme cu scaunul (constipație cronică).

Factori care contribuie la pătrunderea unei infecții în prostată și astfel crește riscul de prostatită:

 • stres persistent;
 • hipotermie generală a corpului;
 • alcoolism cronic;
 • o stare deprimată a sistemului imunitar (aceasta poate fi rezultatul unor boli infecțioase cronice, exerciții fizice excesive în timpul efortului, lipsă cronică de somn, nutriție deficitară etc. )

Complicațiile prostatitei

Manifestările prostatitei pot distruge grav viața în sine, dar prostatita este, de asemenea, periculoasă, cu posibile complicații. Inflamația cauzată de concentrarea prostatei se poate răspândi în alte organe și poate provoca:

 • Veziculita (inflamația veziculelor seminale);
 • Colliculita (inflamația tuberculului seminal);
 • Orhita epididimală (inflamația testiculelor și a anexelor acestora).

Dacă nu este tratată, prostatita este adesea cauza infertilității masculine.

Simptomele prostatitei

Principalele simptome ale prostatitei sunt:

 • Durere în abdomenul inferior, regiunea lombară, inghinală, perineu și organele genitale;
 • urinare crescută (cauzată de iritarea terminațiilor nervoase);
 • Dificultăți la urinat, golire incompletă a vezicii urinare (cauzată de umflarea prostatei);
 • disfuncție sexuală.

Leziunile sistemului genito-urinar fac de obicei o persoană anxioasă și nervoasă, așa că de multe ori prostatita este însoțită de simptome de neurastenie.

Prostatita poate apărea atât în forme acute, cât și în forme cronice. Cu toate acestea, prostatita acută nu este o afecțiune foarte frecventă. Este mai probabil ca prostatita să dezvolte prostatită cronică.

Simptomele prostatitei acute

În prostatita acută, toate simptomele sunt clar pronunțate. Durerea este puternică. Temperatura crește de obicei. În cazuri grave, temperatura poate crește la 39-40 ° C. Posibilă retenție urinară acută (pierderea capacității de a urina independent când vezica este plină). Tratamentul inadecvat poate duce la fuziunea purulentă a țesutului prostatic cu formarea de abcese.

Simptome cronice de prostatită

În cazul prostatitei cronice, simptomele sunt netezite și nu pot provoca îngrijorări serioase pentru o lungă perioadă de timp. De multe ori, prostatita este diagnosticată numai în timpul unei examinări de rutină. În cazul prostatitei cronice, temperatura nu crește de obicei peste 37 ° C, adică se află în limite normale. Pacienții pot prezenta disconfort la perineu la intervale regulate, precum și dificultăți la urinare și la defecare. În timpul mișcărilor intestinale, poate fi observată descărcarea din uretra - acesta este un simptom caracteristic al prostatitei cronice.

Dezvoltarea prostatitei cronice duce la probleme de erecție. Acest lucru se datorează implicării sale în procesul inflamator al nervilor care trec prin prostată și sunt responsabili de funcția erectilă.

Metode de diagnosticare a prostatitei

Primul pas în tratamentul prostatitei este diagnosticul său precis, deoarece cursul tratamentului depinde de tipul bolii.

Examen rectal digital

Prima dată când vizitați un medic, trebuie să fiți pregătit pentru ca medicul să efectueze un examen rectal digital al prostatei.

Diagnostic de laborator

Complexul de teste de laborator pentru prostatită include o analiză a secreției de prostată (examinări microscopice și culturale), un test general de urină (se poate prescrie o probă de 2 pahare - înainte și după masarea prostatei) și un test general de sânge.

Ecografia prostatei

Ecografia prostatei prezintă semne de inflamație și tulburări structurale ale țesuturilor prostatei, precum și clarificarea dimensiunii acesteia.

Metode de tratare a prostatitei

Medicii, andrologii sau urologii sunt implicați în tratamentul prostatitei.

Cursul tratamentului depinde de tipul de boală.

Tratarea prostatitei cronice nu este o sarcină ușoară. Acest proces necesită timp și o abordare integrată care include terapie cu antibiotice, măsuri de stimulare a imunității și fluxului sanguin către prostată, inclusiv masaj de prostată și terapie fizică. Se folosesc metode precum masajul degetelor al prostatei, masajul prin vibrații, stimularea electrică a prostatei, terapia cu laser cu senzor rectal.

Este nevoie și de mișcare. Pentru a evita recidiva, ar trebui să te străduiești pentru un stil de viață sănătos.

Importanța tratamentului cu prostatită cronică

Prostatita cronică are nevoie de tratament imediat. Dacă găsiți semne de prostatită cronică, atunci ar trebui să consultați un medic, nu ar trebui să vă auto-medicați.

Prostatita cronică se poate manifesta în cel mai nepotrivit moment și poate transforma toate planurile de viață. Prin urmare, este necesar să vă verificați în mod regulat starea de sănătate și să consultați un medic atunci când apar primele simptome alarmante.